• 180 min
  • Medelsvår
  • Fläskkött

Skinkstek

Att en vällagad skinkstek ska vara saftig och mör råder det inget tvivel om, men det finns ett antal olika sätt att nå det resultatet. Vi har studerat en mängd olika recept och har valt ut några som vi tycker verkar riktigt bra. Därefter har vi granskat dem i detalj, för att hitta de smartaste knepen och den bästa tillagningsmetoden.

Vi har valt ut några riktigt bra recept och granskat dem noga för att se vad det är som skiljer sig åt – både tekniskt och innehållsmässigt. Det recept som är vår favorit är skapat av Per Morberg. Köttet har svålen kvar och blir mycket saftigt och smakrikt. Servera gärna köttet med ugnsrostade rotsaker och en god gräddsås.

  • Ingredienser
  • 1 kg färsk skinka (med svål)
  • salt och peppar
  • 1 st Gul lök
  • 1 st Morot
  • 2 st Äpplen (syrliga)
  • Färsk timjan (2 kvistar)
  • 5 dl Grönsaksbuljong
Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Putsa skinkan och torka den med hushållspapper. Skär gärna rutor i svålen med en skarp kniv. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp. Skala lök och morot och skär i bitar. Skär äpplena i klyftor. Lägg alltsammans i formen och lägg på timjankvistarna.
  2. Stek köttet mitt i ugnen i ca 2 timmar, eller tills innertemperaturen är 70 grader. Ös med buljong och grönsaker emellanåt. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Spara gärna skyn och använd den till gräddsås.

Granskade recept/källor:

Späckad skinkstek med ugnsrostade rotsaker

Leila Lindholm

I Leila Lindholms recept på ”Späckad skinkstek med ugnsrostade rotsaker” tillagas köttet parallellt med rotsaker. Detta sparar tid och resultatet blir en rätt där de olika ingredienserna tar smak av varandra. Den hela, brynta steken läggs i en långpanna tillsammans med skurna rotsaker, olivolja och flingsalt. Sedan rostas allt långsamt i ugn på 130 grader (varmluft) tills köttet har nått 65 grader i innertemperatur.

Då tar du ut köttet och låter det vila, samtidigt som du höjer temperaturen på ugnen. Rotsakerna karamelliseras och får en gyllene yta, vilket förhöjer smakerna. Steksaften som blir kvar efter köttet används sedan som bas i en ljuvlig gräddsås. Genom att skära små snitt i steken och späcka den med vitlök och rosmarin får köttet en härlig smak.

När köttet är färdigt får det vila en stund inlindat i smörpapper, innan det skärs upp i tunna skivor. Såsen smaksätts med dijonsenap, soja och svartvinbärsgelé och rätten serveras med ugnsbakade rotsaker, sås och klyftade fikon. Genom att hålla ugnen på låg temperatur undviker du att köttet blir torrt. För att underlätta tillagningen är det bra att använda stektermometer.

Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål

Per Morberg

När Per Morberg tillagar skinkstek med äpple och kokt rödkål doftar det verklig husmanskost. Han använder kött med fettrand för att få det extra saftigt och för bästa resultat uppmanar han till att leta efter en riktigt fet och fin skinkstek. Mycket av fettet försvinner sedan vid tillagningen.

Per steker sin skinkstek med svålen upp, i ugn. Som sällskap i ugnsformen finns även äppelklyftor, lök och morot i bitar. Lägg i några färska timjankvistar och slå på buljong. Köttet ska stekas i två timmar och under tiden ska det ösas upprepade gånger med sky och grönsaker. Detta bidrar till ett extra saftigt och smakrikt kött.

Rödkålen ska koka i ungefär 20 minuter, tills den är mjuk och lätt mosig. Den bör med andra ord förberedas en stund innan servering. När köttet är färdigstekt slår du av skyn och sparar. Låt sedan köttet får vila i tio minuter innan du skär upp det i skivor. Servera skinksteken med kokt potatis, rödkål och sky.

Skinkstek på danskt vis

Svenskt Kött

Svenskt kött rekommenderar ett lite annorlunda och lite mer avancerat tillagningssätt i sitt recept på ”Skinkstek på danskt vis”. Skinksteken ska ha svål och en rejäl fettrand. Svålen skärs i ett rutmönster vilket ger en dekorativ yta och gör det enklare för fett att smälta bort i ugnen.

Först läggs steken med svålen ner i en ugnsfast form. Fyll på med vatten och låt koka i ugn i ca 30 minuter på 175 grader, vilket får en del av fettet att luckras upp och försvinna. Därefter tar du ur steken och kryddar. Stek vidare på galler med svålen uppåt i 1,5 – 2 timmar tills innertemperaturen är 85 grader.

Till sist ökar du ugnstemperaturen till 250 grader och ställer luckan på glänt. Detta ger en knaprig, gyllene svål och karamelliseringen ger köttet god smak. Steken tas ut och får vila i 15 minuter innan den skärs i skivor. Servera med hemmakokt gräddsås, stekt potatis, rödkål och äppelmos.

Dansk fläskstek med gräddsås

Hemmets Journal

I veckotidningar kan man ofta hitta beprövade recept på husmanskost och det här fina receptet på ”Dansk fläskstek med gräddsås” kommer från Hemmets Journal. Grunden är benfri skinka med fett och svål, som steks tills ytan är härligt knaprig och spröd. Fläsksvålen skåras och köttet kryddas väl.

Tricket för att lyckas bra är att först koka steken med svålen neråt, i en ugnsform med vatten. Detta gör svålen porös och knaprig när den sedan steks. Stick in en termometer i köttets tjockaste del och tillaga i nedre delen av ugnen, på 175 grader i ca 40 minuter. Ta ut formen och vänd på steken så att svålen hamnar uppåt. Stek vidare tills innertemperaturen är 70 grader.

Ta ut köttet och låt det vila. Spara skyn, sila av den och koka ihop såsen. Till fläskkött är det ofta gott med något sött och såsen får här extra smak av svartvinbärsgelé. Skär upp steken i skivor med skarp kniv och servera sedan med stekt potatis, kokt brysselkål, rödkål och gräddsås.

Skinkstek Provencale med bacon

Scan

Skinksteken måste inte tillagas hel. I Scans recept på ”Skinkstek Provencale med bacon” skärs istället köttet i tjocka skivor. Skär små hack i skivorna och massera in finhackad vitlök och persilja i fickorna som bildats. Skär potatis i skivor och blanda med olivolja och kryddor. Förbered tomaterna enligt receptet och rosta i ugn på 175 grader i ca 20 minuter. Tillsätt sedan klyftad lök, bacon och rosmarin och rosta i ungefär 10 minuter till.

Bryn köttet i smör och stek sedan färdigt i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 65 grader (tar ca 5 minuter). Här underlättar det med en bra stektermometer. Vår kommentar till detta är att det smidigaste är att ugnsrosta allt i en långpanna, eller att ha ett par formar vid sidan av varandra. Rör ihop crème fraiche, vitlök och kryddor till en sås och servera med rostade tomater.

Skinkstek med apelsin- och kardemummarostade körsbärstomater

Allt Om Mat

I Allt om mats recept på ”Skinkstek med apelsin- och kardemummarostade körsbärstomater” gnids skinksteken in med finhackad färsk rosmarin, kryddor och vitlök. Köttet ska marineras i 1-2 timmar i kylskåp och sedan späckas det med vitlök och rosmarin. Under tiden värmer du ugnen till 225 grader.

Lägg köttet i en form och stick i en termometer. Stek i ugn i ca 25 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och stek tills köttets innertemperatur är 75 grader. Tomaterna ska också tillagas i ugn, samtidigt som köttet. Köttet ska ösas då och då med den goda stekskyn, som smaksatts med apelsin.

När köttet är klart får det vila i 10-15 minuter innan det skärs upp. Detta för att det ska behålla sin saftighet och gå lättare att skära. Allt om mat rekommenderar att rätten serveras med pasta eller couscous.

Fylld skinkstek

Hemmets

Om man vill prova något mer avancerat kan Hemmets recept på ”Fylld skinkstek” rekommenderas. Skär ett längsgående snitt i steken och fortsätt skära hela vägen in, i en spiralform mot mitten. Köttet ska alltså gå att rulla ut som en matta. Fördela en fyllning av vitlök, ädelost och rosmarin över köttet och rulla sedan ihop till en rulle. Fäst med hushållssnöre av bomull.

Krydda köttet runt om och lägg över i en gjutjärnsform eller långpanna. Stek i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme. Ta sedan ut steken och låt den vila i tio minuter innan du klipper bort snöret. Köttet skivas sedan och serveras med haricots verts och cocktailtomater. Vi skulle dock rekommendera stekt potatis och en god sås för att komplettera rätten.