Smördeg, recept
 • 180 min
 • Svår
 • Bakverk

Smördeg

Recept på smördeg. Det allra viktigaste för att lyckas få en fin smördeg med jämna lager är att smöret och degen ska ha samma textur, eller mjukhet. Är smöret för mjukt kladdar det och är det för hårt är det svårt att kavla.

 • Ingredienser
 • 600 g smördeg
 • 250 g smör (kallt)
 • 250 g Vetemjöl
 • 1 dl vatten (kallt)
 • 1 st Äggula
 • 1 tsk Citronsaft

Tänkvärt

Degen kan frysas och om man vill passa på att göra en stor sats när man ändå håller på, så går det bra att dubbla receptet. Glöm i så fall inte bort att anpassa utkavlingsmåtten – lathund finns i slutet av receptet.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 0 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

 1. Sikta ner vetemjölet på bakbord eller i en bunke. Forma till en ring. Smält 40 g av smöret och häll i mitten. Arbeta samman med mjölet. Häll i kallt vatten, äggula och citronsaft. Arbeta ihop degen tills den blir slät, men inte för elastisk. Forma till en boll och linda in i plastfilm. Låt degen vila 2 timmar i kylskåp.
 2. Banka eller kavla ut det kylskåpskalla smöret till en platta, ca 14 x 14 cm. Skär ett djupt kors i degbollen. Vik ut flikarna och kavla så att du får en kvadrat, ca 21 x 21 cm. Föreställ dig en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Lägg på smöret och vik in hörnen så att de möts och bildar ett konvolut. Degen ska täcka smöret helt. Kavla ut något och linda sedan in i plastfilm. Låt vila 30-60 minuter i kylskåp.
 3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, gärna marmorskiva eller annat kallt underlag. Kavla ut till en rektangel som mäter ca 25 x 55 cm. Vik samman i ett treslag, vilket betyder att man i tanken delar upp rektangeln i tre delar. Vik in ena tredjedelen mot mitten. Vik sedan in den andra så att den överlappar den första helt. Tre lika stora degflikar ligger nu omlott. Upprepa utkavlingen och vik ett nytt treslag. Linda in degen i plast och låt den vila en timme i kylskåp.
 4. Kavla ut och gör ett nytt treslag. Upprepa en gång till. Linda in i plast och låt degen vila en timme i kylskåp. Upprepa proceduren en gång till, med två utkavlingar och två treslag. Låt sedan degen vila i kylskåp i en sista timma och voilà – smördegen är färdig att användas. Låt gärna de färdiga bakverken vila en halvtimma innan de gräddas, så håller de formen bättre. Grädda alltid smördeg i hög värme, 225°C.

Tips: Degen kan plastas in och förvaras i kylskåp i ett par dagar. Lägger man den i frysen så håller den i ett par veckor. Bäst resultat får man om man skär degen i stora bitar och fryser dem separat på brickor i 30 min. Lägg sedan ihop dem med smörpapper emellan och lägg i lufttät påse. Fryst deg bör tinas långsamt i kylskåp och man måste kavla ut den försiktigt så att inga lager förstörs.

Utkavlingsmått om man dubblar receptet: Smöret; 20 x 20 cm. Första utkavlingen; 30 x 30 cm. Utkavling vid treslag; 40 x 70 cm.

Relaterade artiklar