Vin till pizza 2022

2 Maj 09:52

Att välja det bästa vinet till pizza är inte helt enkelt. Med vår guide får du en bra hjälp på traven, och du får dessutom tips på fem vinsorter som gör att fredagspizzan kommer till sin rätt på bästa sätt.

Vin till pizza? Ja, varför inte! Med rätt vin till rätt pizza kan smakerna förhöjas, men hur ska man tänka när man väljer vin till pizzakvällen? Här får du tips och idéer från Thomas Larsson som är sommelier på Arken Hotel & Art Garden Spa kring hur du ska tänka.

Passar olika vin till olika pizzor?

– Absolut, allt handlar om vad du har på din pizza. Här kan det passa med allt från torra till söta viner, och på samma sätt allt från fruktiga röda viner till ett kraftigt Cabernet Sauvignon, säger han.

Just eftersom en pizza kan innehålla så många olika typer av pålägg och ingredienser kan valet av vin variera. Om pizzan exempelvis är toppad med italiensk chark tipsar Thomas Larsson om ett rött vin från norra Italien.

– I så fall hade jag valt en sort med härlig fruktighet och en trevlig tanninstruktur som möter proteinet i vinet, säger han.

Om pizzan istället innehåller skaldjur eller fisk kan det vara en bra idé att satsa på ett vitt vin från Portugal eller Frankrike. Även en torr cava från Spanien kan bli ett fint komplement till denna typ av pizza.

Vad ska man mer tänka på när man väljer vin till pizza?

– Att välja ett vin till en pizza kan vara krångligt, eftersom du kan ha så många olika saker på en pizza. Här finns också några bovar som kan vara svåra att para ihop med vin, som exempelvis rå lök, rå tomat och svamp. Dessa tre kan bidra till att vinet får en konstig smak, säger Thomas Larsson.Hur tar man sig då an dessa bovar? När det gäller rå lök är det främst den skarpa syran man vill möta. Därför bör man välja ett vin med hög syra, men också gärna en sötma i. Detta skulle kunna vara en prosecco från Italien. Den råa tomaten kan det istället vara smart att undvika helt – varför inte istället välja ugnsbakade tomater som är mjukare och lättare att kombinera med ett gott, fruktigt vin? Till svamp rekommenderas ett rött vin med lite tanniner, som på bästa sätt möter svampens strävhet.

välj det bästa vinet till pizza

Nedan tipsar vi på Recept.com om fem viner som kan passa bra till en god pizza.

Vin till pizza – fem olika rekommendationer

Torres Corona 2019, Spanien, Nr 6996 – 79 kronor

vin till pizza spanskt

Det här är ett fruktigt och smakrikt rött vin med inslag av bland annat fat, mörka körsbär, blåbär och vanilj. Torres Corona är ett ekologiskt vin som gör sig väl till pizza och som serveras vid 16 grader. En flaska av detta vin kostar 79 kronor.

Briccotondo 2020, Italien, Nr 2773 – 99 kronor

vin till pizza italienskt

Ytterligare ett rött vin som gör sig väl till pizza är den italienska sorten Briccotondo. Här har du ett fruktigt vin med inslag av fat och exempelvis skogshallon, örter och körsbär. Vinet serveras vid 16 grader och kostar 99 kronor per flaska.

Lynx 2020, USA, Nr 74087 – 99 kronor

vin till pizza lynx

Lynx är ett mycket fruktigt vin från Kalifornien. Detta vin bjuder på smak av fatkaraktär och inslag av bland annat blåbärssylt, choklad, färska örter och vanilj. Vinet serveras vid 16-18 grader och en flaska av denna variant kostar 99 kronor.

Governo Rosso Toscano 2020, Italien, Nr 72526 – 99 kronor

rött vin till pizza

Om du är sugen på ett italienskt, smakrikt vin kan Governo Rosso Toscano vara ett bra alternativ. Här får du en fruktig smak med fatkaraktär och inslag av exempelvis mörka körsbär, plommon, vanilj och russin. Detta toscanska vin serveras vid 16-18 grader och kostar 99 kronor per flaska.

El Mar, Spanien, Nr 77410 – 75 kronor

vitt vin till pizza

Även ett mousserande, vitt vin kan passa fint till en god pizza. El Mar är ett torrt vin med fruktig och ungdomlig smak. I detta vin får du inslag av päron, honungsmelon, citron och gröna äpplen. El Mar serveras vid 8-10 grader och priset ligger på 75 kronor per flaska.