Vin till tacos 2022

2 Maj 11:18

Ta ett glas vin till tacos? Varför inte! Här får du tips på hur du ska tänka när du väljer vin till tacokvällen, och får också fem rekommendationer på goda viner som passar perfekt till mexikanska smaker.

Att välja rätt vin till tacos är inte helt enkelt – bland annat eftersom det finns en stor variation i vad man kan välja att fylla sin taco med. En del satsar på mycket styrka, andra på sötma och ibland väljer man också att byta ut den traditionella färsen mot exempelvis fisk. Men hur ska man möta dessa smaker med ett vin för att få till den perfekta kombinationen? Thomas Larsson, sommelier på Arken Hotel & Art Garden Spa, hjälper oss på traven!

– Ja, här får man använda sin fantasi en hel del, vi alla gör ju tacos på olika vis. Om du till exempel gillar när det är riktigt starkt skulle jag rekommendera ett vitt vin med sötma i sig, då sötman kan hjälpa till att sänka den heta smaken, säger han.

Om man istället har valt att äta tacos med gott om fruktiga smaker som exempelvis ananas kan det vara gott att matcha detta med en amerikansk Riesling med mycket exotiska toner. Även röda viner fungerar fint till tacos, här kan det passa med ett vin med en kryddig smak och inslag av olika bär.

Vad kan man mer tänka på när man väljer vin till tacos?

– Utgå från dina tillbehör, och även från vilket protein du har valt. Till traditionell tacos med färs gör sig ofta röda viner bra, kanske ett franskt eller italienskt. Om du äter fish tacos kan det fungera med allt från ett vitt vin med sötma till en fatlagrad Chardonnay, säger Thomas Larsson.

välj rätt vin till tacos

Nedan rekommenderar vi på Recept.com fem viner som passar fint till tacos. 

Vin till tacos – fem olika rekommendationer

Pizzolato, Italien, Nr 72749 – 89 kronor

vitt vin till tacos

Pizzolato är ett vitt, torrt, mousserande vin som gör sig bra till tacos. Vinet har en mycket fruktig smak med inslag av bland annat päron, mandarin, gula äpplen och galiamelon. Detta vin serveras vid 8-10 grader och kostar 89 kronor per flaska.

Zenza, Italien, Nr 73966 – 95 kronor

rött vin till tacos

Även röda viner är ett bra alternativ till tacos. Zensa är ett fruktigt rött vin från Italien. I detta vin hittar du inslag av bland annat mörka körsbär, chokladpraliner och vanilj. Detta smakrika vin serveras vid 16 grader och kostar 95 kronor per flaska.

Montepulciano d'Abruzzo 2020, Italien, Nr 2337 – 79 kronor

italienskt vin till tacos

Detta italienska vin är mjukt och bärigt och här hittar du exempelvis inslag av körsbär, viol, örter och skogshallon. Montepulciano d'Abruzzo är ett smakrikt vin och serveras vid 16 grader. En flaska av Montepulciano d'Abruzzokostar 79 kronor.

Bouchard Aîné, Frankrike, Nr 82531 – 89 kronor

bästa vinet till tacos

Detta bäriga vin från Bouchard Aîné har en kryddig smak som gör sig väl till tacos. Bouchard Aîné har inslag av bland annat jordgubbar, hallon och lingon. Detta franska vin serveras vid cirka 16 grader och du får betala 89 kronor för en flaska.

Rawson's Retreat, Australien, Nr 1929 – 59 kronor

alkoholfritt vin till tacos

För dig som är ute efter ett alkoholfritt alternativ kan Rawson's Retreat vara ett bra val. Detta röda, alkoholfria vin har en mycket fruktig smak med inslag av svarta vinbär, örter, blåbär och lakrits. Vinet serveras vid 14-16 grader och du får en flaska för 59 kronor.