Gör egen glass i glassmaskin

3 Mar 12:52 av Elva Ludvigsson

För att göra en perfekt, sammetslen gräddglass, sorbet eller italiensk gelato utan iskristaller är det oumbärligt med en bra glassmaskin. Eftersom maskinen hela tiden håller glassmeten i rörelse medan den fryser den får den precis rätt konsistens.

Vilken sorts glassmaskin ska man välja?

När du ska välja glassmaskin bör du låta behov och plånbok styra. Gör du bara glass ibland kan det räcka utmärkt med en enklare variant med löst fryselement. Detta måste frysas i 12-18 timmar innan man kan göra glass och det gäller att vara förberedd. Varje infrysning räcker bara till att göra en sats glass, så man kan inte frysa flera smaker efter varandra - om man inte har flera frysklampar, vill säga.

En glassmaskin med kompressor är betydligt dyrare, men erbjuder också ett antal fördelar. Här krävs inga förberedelser utan maskinen fryser av egen kraft. Den fryser glassen snabbare och jämnare än en maskin med isblock och man kan frysa flera smaker direkt efter varandra, utan att behöva vänta. Det enda som krävs är att man låter maskinens motor svalna i några minuter.

Om du brukar göra glass ofta är en glassmaskin med kompressor en riktigt bra investering. Se gärna till att glassmaskinen har en löstagbar insats. Då blir den betydligt enklare att hantera och diska. Många drar sig för att göra egen glass, men det är inte alls särskilt svårt. Och när man väl har smakat skillnaden mot färdigköpt så är det svårt att gå tillbaka.

Hur gör man egen glass?

För gräddglass finns det olika tillagningsmetoder. Antingen kan man blanda ihop kalla ingredienser och vända ner vispad grädde, eller så kan man använda en sjuden glassmet. Denna innehåller ägg och får en extra len och krämig konsistens. Smeten värms upp till en bestämd temperatur (ca 83 grader) och för bästa hållbarhet ska den sedan kylas ner så snabbt som möjligt - gärna i kallt vattenbad.

Tänk på att bara använda högklassiga råvaror. Äkta vaniljstång ger en god smak och kan inte alls jämföras med vanillinsocker, som är en syntetiskt framställd produkt gjord för att efterlikna riktig vanilj. När man vispar ihop ägg och socker är det viktigt att vispa väl, så att det mesta av sockret smälter. Detta hjälper nämligen till att minimera risken för iskristaller senare.

Den färdiga glassen kan frysas in i plastburk eller annan tät burk med lock, men allra godast är den förstås om man äter upp den samma dag. Tänk på att ta ut glassen en stund innan det är dags att servera, för den tinar långsamt. Och när den smälter helt rinner den iväg, vilket är ett kvalitetstecken - det här är äkta glass utan konsistensgivande tillsatser.

Tänk på att

  • Välj en maskin som passar dina behov
  • Glassmeten bör vara riktigt kall när du fryser den
  • Överskrid inte maskinens infrysningskapacitet
  • Starta maskinen innan du häller i glassmet
  • Stanna inte maskinen förrän glassen är färdig