Våffeljärn för fina våfflor

3 Mar 13:49 av Elva Ludvigsson

För att steka perfekta, frasiga våfflor behöver man förstås ett bra våffeljärn. Man vilket ska man välja? Enklast är att studera olika tester på nätet och se vilket våffeljärn som har fått bäst i test.

Vilken modell vill du ha på våfflan?

Det kan låta ytligt, men utseendet har betydelse. Många vill att våfflor ska se ut som de alltid har gjort - med sammanfogade hjärtformer som bildar en klassisk våffla. Men det finns numera olika modeller, former och storlekar att välja på. Vissa våffeljärn steker extra stora frasvåfflor, som ser lika goda ut som på kafé. Detta kan förstås vara extra lyxigt när man serverar dem med en klick grädde och sylt.

Enkelt eller dubbelt våffeljärn?

Ett enkelt våffeljärn är i regel litet och smidigt och lätt att hantera. Men om ni är många i hushållet eller om du steker våfflor ofta kan det vara mer praktiskt med ett dubbelt våffeljärn. Det går dubbelt så snabbt att steka och gör det roligt att servera färdiga våfflor allteftersom, till väntande gäster runt bordet. Oavsett modell är det bra om våffeljärnet har signallampa som slocknar när järnet är varmt nog för att börja steka.

Välj ett järn med bra kvalitet

Nu för tiden har de flesta våffeljärn nonstick-beläggning som gör att våfflorna lossnar lätt. Välj ett järn av god kvalitet, så försäkrar du dig om att det håller länge. Våffeljärnet bör ha en viss tyngd för att stå stabilt och handtagen bör inte bli alltför heta medan du steker. Det är även bra om det finns ett reglage där du kan justera temperatur. En termostat ser till att hålla jämn temperatur och slår på och av järnets värmeelement under tiden du steker.

Ett tips är att inte bara bedöma ett våffeljärn efter utsidan - lyft på locket och granska insidan. Finns där skarvar där smet kan fastna? Är järnet enkelt att hantera? Är sladden tillräckligt lång och finns där gummifötter under som gör att järnet står stadigt? När du läser tester bör du fundera på vilka frågor du anser vara viktigast. Är det ett krav att alla delar ska gå att återvinna miljövänligt. Eller bryr du dig mest om hur de färdiga våfflorna blir? Helst ska de ju vara frasiga och jämna i färgen.

Sajter där du kan hitta tester på våffeljärn

 • Test.se - Har funnnits länge (sedan 2012) och sammanställer testresultat och recensioner så man lätt kan se vem som är vinnare.
 • Handlasmart - Sajt med över 500 produktkategorier med mycket köksprodukter, bland annat våffeljärn.
 • Tobuy - Många varumärken och mycket användarrecensioner sammanställt från olika källor.

Vissa våffeljärn har konformad stekyta, där laggarna sluttar inåt i mitten så att smeten automatiskt centreras och sprids utåt. Om detta ger så stor effekt kan man tvista om, men stekresultatet blir ändå helt godkänt. För att få våfflorna riktigt gyllene är det bra om järnet håller hög effekt på minst 1300 watt. Men för att få riktigt jämn och fin färg kan man med fördel sänka värmen något när man steker. En viss överkapacitet är med andra ord bra för slutresultatet.

Bästa tipsen för frasiga våfflor

 • Stek på tillräckligt hög värme
 • Öppna inte luckan i onödan medan du steker
 • Låt järnet värmas upp mellan varje våffla
 • Servera våfflorna genast

Enkelt våffelrecept (grundrecept)

Recepten är för cirka 5-8 våfflor.

 • 100g smör
 • 3dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • Salt
 • 4 dl mjölk

Smält smöret och blanda ingredienserna. Har du ett Wilfa-våffeljärn som på bilden? Då blir det stora våfflor och antalet blir nog närmare 4st.