Köksmaskin – Bra Redskap I Köket

4 Mar 10:25 av Elva Ludvigsson

Många har en snygg köksmaskin hemma på bänken, men hur praktisk är den egentligen? Förr användes assistenter till brödbak och till att göra korv, men de nya maskinerna har ett oändligt antal funktioner, som underlättar din matlagning.

Vad är en köksmaskin bra till?

Vid bakning och annan tillredning kan en köksmaskin vara till bra hjälp. De kan tyckas stora och otympliga, men med rätt tillbehör blir det som att ha ett par extra armar i köket. I många år har den klassiska assistenten med roterande bunke dominerat marknaden i Sverige, men på senare år har det kommit en mängd andra varianter i snygg design. Den största skillnaden på dem är att assistenten har en roterande bunke, medan de moderna köksmaskinerna har en ett roterande huvud, där man fäster det valda tillbehöret.

De "moderna" köksmaskinerna är inte precis någon ny uppfinning. De första kom på 1930-talet och sedan dess har de utvecklats mycket, även om själva grundfunktionerna är samma. För det mesta ingår en degkrok, ballongvisp, blandare ("slickepott") och kakdegsblandare. Med dessa kan man baka bröd och vetedegar, vispa smörkräm, maräng och grädde, röra ihop fyllning och blanda köttfärs. En maskin med mångsidig funktion, med andra ord. Till vissa modeller av de moderna maskinerna finns även mixer och köttkvarn, samt en mängd andra tillbehör som rivjärn och pastamaskin.

Vilken kapacitet behöver du?

Är ni många i familjen eller om du bakar mycket samtidigt kan det vara klokt att välja en större maskin. En klassisk assistent klarar mycket tunga degar, medan den minsta moderna köksmaskinen är utmärkt till en plåt kanelbullar. Tänk på att ju större maskin - desto tyngre blir den att hantera. I många nya kök finns möjlighet att gömma köksmaskinen under bänken. En praktisk lyftanordning gör det sedan enkelt att lyfta upp den vid behov. De moderna maskinerna är dock ofta så snygga att många väljer att ha dem framme hela tiden.

Välj rätt maskin

Titta gärna på olika sorters maskiner och jämför, innan du bestämmer dig. Om den har en funktionell design som tilltalar dig är sannolikheten stor att du kommer att trivas med den. Prova knappar och vred för att se om maskinen är enkel att hantera. Lyssna gärna på motorljudet om du har möjlighet, för att se vilken ljudnivå har i verkligheten. Det kan dock vara svårt att prova dem för att se hur de bearbetar deg eller hur snabbt de vispar, så läs gärna tester för att se vilka köksmaskiner som har fått högst betyg.

Test.se har sammanställt tester på köksmaskiner

Tänk på att

  • Välj en maskin som är lagom stor för dina behov
  • Bunke och tillbehör ska helst gå att diska i maskin
  • En kraftfull motor kan bearbeta degen längre tid
  • Jämför priser på både maskin och tillbehör
  • Överskrid aldrig maskinens kapacitet