Gör egna smoothies med en blender

1 Sep 11:35

Vill du lära dig göra goda smoothies eller såser? En blender har många funktioner och möjligheter, för att du enkelt ska kunna få till smakerna som passar just dig.

Vad kan jag använda en blender till?

Det finns en stor mängd olika användningsområden för en blender. Vanligt är att använda den för att mixa smoothies på frukt och bär – vilket är ett effektivt sätt att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. En smoothie kan både vara en bra frukost och ett hälsosamt mellanmål. Det finns dock många andra saker som du kan använda din blender till. Exempelvis kan du göra såser eller marinader – eller juicer och soppor. Beroende på vilken variant du väljer när du ska köpa blender har du olika många möjligheter. Om du väljer en lite kraftigare variant går den även att använda till att krossa exempelvis is, nötter och fröer.

Mixer, blender eller matberedare?

Ibland kan det vara lite svårt att särskilja benämningarna på olika hushållsredskap, som exempelvis en mixer, en blender och en matberedare. När det gäller en blender så är den främsta funktionen som sagt att mixa exempelvis frukt och grönsaker för att göra smoothies eller juicer. En blender kallas även ibland för en mixer, vilket är en del i förvirringen! Även en matberedare kan nämligen kallas för mixer, trots att det finns en rad skillnader i funktion mellan en matberedare och en blender. En matberedare har normalt sett fler tillbehör, och även fler funktioner som till exempel möjlighet att knåda deg och riva frukt och grönsaker.

Blenders – vilken variant ska man välja?

När du ska köpa en blender kan det först vara värt att fundera kring hur och när du kommer att använda den. Om du till exempel pendlar eller ofta vill ha med dig mellanmål kan det vara ett bra alternativ att köpa en blender med som har en avtagbar bägare. Om du vill kunna använda blendern till att krossa nötter och fröer behöver du istället en lite kraftigare variant. Och är ni många i familjen kan det vara viktigt med en kanna med stor kapacitet.