Välj rätt stekpanna för perfekt resultat

3 Nov 15:14

Ett av de viktigaste redskapen i köket är en bra stekpanna – men vad finns det för olika varianter och vilken ska man välja?

Det finns några olika saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att köpa stekpanna. Börja gärna på att fundera hur och till vad som du kommer att använda stekpanna. Det finns bland annat stekpannor i flera olika storlekar, och som är mer eller mindre lätthanterliga för amatörkockar. Dessutom finns det en rad olika material och beläggningar att välja på. Här presenterar vi några av de vanligaste!

Stekpanna med beläggning

En populär variant är stekpannor med någon typ av non-stick-beläggning, som ser till att maten inte bränner fast. Normalt sett är de belagda med en keramisk beläggning eller teflon. Pannorna är oftast lätta att använda och kommer till ett relativt lågt pris. Däremot är risken att de slits snabbare än stekpannorna gjorda i mer beständiga material.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är tyngre och kan upplevas lite svårare att hantera – men har däremot också ofta stekegenskaper som du inte hittar i någon annan typ av stekpanna. Gjutjärnspannorna kan hålla i många år så länge de tas om hand på rätt sätt, en del tillverkare har till och med livstidsgaranti på sina pannor. Kom dock ihåg att gjutjärnspannor alltid ska diskas för hand, och aldrig med diskmedel.

Stekpanna i kolstål

Denna typen av stekpanna kan ses som en blandning mellan en teflon- och en gjutjärnspanna. Kolstålspannor har liknande hållbarhet och stekegenskaper som en gjutjärnspanna. Den har dock inte riktigt samma non-stick-funktion som en stekpanna med beläggning har. Stekpannan kan även vara något svårare att hantera då den har tunn botten som kan bli skev om man värmer upp pannan för snabbt.

Rostfri stekpanna

Denna typ av stekpanna är populär i restaurangkök. Den har både lång hållbarhet och ger ett bra stekresultat. Däremot är det lättare att bränna fast maten på en rostfri yta, så det gäller att få in rätt teknik!