Cloud Cake, recept
 • 45 min
 • Medelsvår
 • Bakverk

Cloud Cake

Recept på Cloud Cake, vilket är en mycket god chokladkaka eller chokladdessert.

 • Ingredienser
 • 80 g Mörk choklad (70 % kakaohalt)
 • 60 g Strösocker
 • 2 st Ägg
 • 40 g smör

Tänkvärt

Om man vill så kan man smaksätta grädden med exempelvis cointreau eller päroncognac. Dekorera gärna med en skärva honungsmelon och physalisfrukt.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 180°C. Smöra fyra ugnsfasta formar, ca 9 cm i diameter och 4 cm höga. Väg upp ingredienserna. Separera äggen. Smält choklad och smör i en kastrull, försiktigt på låg värme. Rör hela tiden så att det inte bränner vid i botten. Dra bort kastrullen från värmen så snart allt har smält. Rör till en blank smet och låt svalna något.
 2. Vispa äggvitan fast skum. Tillsätt ca 2/3 av sockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills smeten är vit och krämig, som marängsmet. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och fortsätt vispa tills smeten blir riktigt luftig. Använd slickepott för att blanda ihop smeten. Rör ner de vispade äggulorna i chokladsmeten och blanda väl.
 3. Vänd därefter ner en klick av äggvitan och rör noggrant. Blanda i resten av äggvitan och blanda försiktigt ihop smeten. Fyll formarna till 2/3. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Smeten ska ha jäst upp ordentligt och ytan ska se torr ut. När kakan svalnar sjunker den ihop och ser ut som en krater, men detta är helt i sin ordning.
 4. Servera kakorna kalla eller ljumna direkt i formarna, eller skär med kniv längs med kanten och lyft sedan ur dem. Servera med vispad grädde.

Tips: Är man flera så går det bra att dubblera receptet. Ta receptet gånger tre så räcker smeten till en större springform, ca 25 cm i diameter. Täck då botten med bakplåtspapper innan du häller i smeten och öka gräddningstiden till ca 35-40 minuter.

Relaterade artiklar