Förvälla Kantareller, recept
  • 60 min
  • Lätt
  • Vegetariskt

Förvälla Kantareller

Fryst, förvälld svamp behåller både smak och konsistens och kan sedan enkelt plockas fram och användas vid matlagning. Viktigt är att inte tillsätta något smör vid förvällning, eftersom fettet härsknar och förkortar hållbarheten i frysen.

  • Ingredienser
  • Färska gula kantareller eller trattkantareller

Tänkvärt

OBS! Svamp ska man bara plocka om man är hundra procent säker på vilken sort det är och att den är ätlig. Vissa sorter är nämligen giftiga och kan ge allvarliga eller livshotande skador.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 0 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

  1. Börja med att rensa svampen. Borsta bort skräp och skär bort dåliga partier. Svampen behöver inte sköljas, eftersom den ska hettas upp ordentligt. Skär ner de större svamparna i lagom stora bitar, de allra minsta kan vara hela.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i svampen direkt i den torra pannan. Det kan ta en liten stund innan svampen börjar släppa ifrån sig vätska. Om den är väldigt torr kan man ”kickstarta” processen genom att hälla över 1/2 dl vatten.
  3. Rör om då och då med en stekspade och fortsätt förvälla svampen tills all vätska har försvunnit. När pannan är torr igen är svampen färdig. Lägg över i en skål och låt svalna, innan du ställer in svampen i kylskåp.
  4. När svampen är kall kan den med fördel packas i en form för iskuber. Fyll varje fack med svamp och tryck till lite lätt. Frys in och lägg sedan över i en fryspåse. På detta sätt kan man lätt ta den svamp man behöver, utan att behöva ta fram hela påsen.
  5. Har du redan frusit in all svamp i en klump? Ta fram den frysta svampen och spola med kallt vatten, så går det lättare att bryta av en bit. Plasta sedan in resten och lägg tillbaka i frysen igen.
Relaterade artiklar