Det här visste du inte om påskmat

22 Mar 14:19 av Elva Ludvigsson

Påskhelgen är vår näst största mathelg och många passar på att umgås med släkt och vänner. God mat och dryck är i fokus och dessutom njuter många av stora mängder godis och sötsaker. Att välja bra mat på påskbordet är inte helt enkelt, men här är några överraskande bra val.

Ägg

Detta fantastiska livsmedel innehåller både protein och nyttiga näringsämnen. Ägg innehåller nämligen samtliga vitaminer utom C-vitamin, mineralerna magnesium och zink samt spårämnet selen. Vissa är rädda för att ägg ska ge högre kolesterolhalt, men faktum är att livsstilen i stort påverkar mer än intaget av ett par ägg.

Recept: Ägghalvor med lyxiga tillbehör

Lax

Gravad lax, kallrökt lax, ugnsbakad eller inkokt lax - denna råvara kan tillagas på många olika vis. Fet fisk är en bra källa till protein och dessutom innehåller lax rikligt av den essentiella fettsyran omega-3. Denna bidrar till att sänka blodtrycket och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Välj gärna lax från hållbara bestånd, så minskar du risken att bidra till utfiskning.

Recept: Inkokt lax - supergod till buffé

Lamm

Lamm förknippas med påsken och under denna helg förtär vi 1/3 av årets totala konsumtion. Men lamm på påskbordet är en relativt ny tradition, som haft sitt intåg under senare delen av 1900-talet. Fram till 60-talet var det faktiskt vanligare att äta broiler, vilket är en stor kyckling. En lammstek går enkelt att förbereda och gör sig bra på buffé.

Recept: God, klassisk lammstek

Sill

Sill innehåller stora mängder protein och essentiella fettsyror. Dessutom är den relativt miljövänlig och innehåller lite gifter. Till skillnad mot lax som äter andra fiskar, lever sillen på plankton. Detta gör den till en av våra mest hållbara fiskarter, sett ur miljösynpunkt. Både sill och lax är rika på D-vitamin, som är viktigt både för vårt skelett och immunförsvar.

Recept: Skärgårdssill

Kål

Kål är bland det nyttigaste du kan äta. Den innehåller en mängd viktiga ämnen som C- och E-vitamin, betakaroten och antioxidanter, vilka stärker immunförsvaret och bidrar till bättre hud. Kål i alla dess former hjälper viktiga funktioner som hjärna, hjärta och kärl. Rå kål verkar dessutom renande på lever och tarmar.

Recept: Grönkålspaj

Grönsaker

En fräsch grönsallad lättar upp menyn och ger dessutom ett färgtillskott på bordet. Istället för traditionell Janssons Frestelse kan vi rekommendera gratäng med rotsaker eller grönsakspaj. Paj i alla dess former är tacksamma på bufféer och går att förbereda i god tid.

Recept: God grönsakspaj

Bröd

Bröd och knäckebröd är omtyckta tillbehör till påskbordets alla smårätter. Välj gärna ett osötat, grövre bröd med hela korn. Att baka eget knäckebröd är enklare än man tror och något av en svensk tradition. Förutom att brödet håller länge är det knaprigt och gott.

Recept: Hemmagjort knäckebröd

Påskgodis

Vad vore påsken utan påskgodis i någon form? Många vräker i sig osedliga mängder sötsaker och nackdelen är att när man väl har börjat är det svårt att sluta. En god tårta eller kaka blir ofta pricken över i-et på påskbordet. Vill du äta mer hälsosamt kan du med gott samvete unna dig lite mörk, fin choklad.

Recept: Lyxig mörk chokladmousse