Maten som ger ett bättre sexliv

17 Mar 07:59 av Elva Ludvigsson

Ett glas förförisk champagne och chokladdoppade jordgubbar kan få dig avkopplad och lättsinnig, men alltför stora mängder alkohol har motsatt effekt. Genom att äta rätt kan du till viss del reglera både lust och potens. Här är maten som får din sexlust att sprudla!

Vitlök

En avskräckande effekt på vampyrer är inte den enda fördelen vitlöken bjuder på. Vitlöken innehåller allicin som har flera positiva effekter på kroppen. Förutom att blodflödet ökar påverkas kroppens möjlighet till uppbyggnad och dessutom ökar testosteronhalten, vilket har en gynnsam effekt på sexlivet. Det enda som inte är så attraktivt med vitlök är förstås doften.

Recept: God vitlökskräm till grillat

Choklad

Lyxig, mörk choklad är sensuell att äta, men har även positiva effekter på hälsa och sexliv. Chokladen har länge varit känd för sin uppiggande effekt och förr i tiden betraktades den som farlig eftersom den ansågs framkalla passion och lidelse. Och helt galet är de nog inte, för i choklad finns ämnet fenyletylamin, som är samma ämne som bildas i kroppen när man är kär.

Recept: Lyxig chokladmousse

Kaffe

Koffein har en uppiggande effekt och ökar både hjärtats frekvens och blodflödet i kroppen. Detta kan i sin tur bidra till en ökat sexlust. Att kaffe och choklad samverkar är inget okänt fenomen och den italienska desserten tiramisu ingår båda ingredienserna. Namnet Tira mi sù betyder "dra mig upp", eller "pigga upp mig" och enligt en legend serverade Venedigs kärleksdamer förr denna dessert, för att besökarna skulle orka med en vända till i sänghalmen.

Recept: Förförisk tiramisu

Avokado och sparris

Avokado och sparris innehåller stora mängder vitamin E, vilket hjälper kroppen att reglera nivåerna av hormoner som testosteron, progesteron och östrogen. Sparris har främst en positiv inverkan på mäns reproduktion, medan avokado är gynnsamt för kvinnors förmåga till kroppslig upphetsning.

Recept: Smörgås med avokado

Banan

Förutom den falloslika formen har faktiskt banan flera anknytningar till sex. Banan ger snabb energi och skärper koncentrationsförmågan. Magnesium och vitamin B är bra för musklernas uthållighet och enzymet bromelain bidrar till en ökad produktion av testosteron, vilket rent konkret påverkar sexlusten.

Recept: Friterad banan med glass

Het chilipeppar

Cayennepeppar eller het chilipeppar ger en energikick och ökar kroppens blodflöde. Men den uppiggande effekten kan även vara till stor glädje i sängkammaren. Vad är det för skillnad på chilipeppar och cayennepeppar? Cayennepeppar är en särskild sorts chili som härstammar från Cayenne. Vilken stark sort som helst kan dock användas för att få en uppiggande effekt.

Recept: Marinerade kronärtskockshjärtan

Lax och fet fisk

Protein bidrar till musklernas uppbyggnad och de nyttiga fetterna främjar blodcirkulationen i kroppen, vilket i sin tur leder till ökad förmåga till sex. Lax, tonfisk och makrill innehåller omega 3, som sägs höja kroppens nivåer av dopamin. Detta ämne är det som hjärnan avger vid orgasm. Fet fisk innehåller även fettsyran L-arginine, som kan hjälpa till vid erektionsproblem. Som ett naturligt viagra.

Recept: Lax med sallad och chilivinägrett

Mandel och nötter

Mandel, nötter och pumpafrön innehåller mycket zink, vilket påverkar testosteronhalten i kroppen. Pesto av pinjenötter, basilika eller ruccola och olivolja är som en ren cocktail av nyttigheter och bidrar till ökad sexlust. De nyttiga fetterna och antioxidanter bidrar till bättre blodflöde - zink ökar sexlusten och har dessutom gynnsamma effekter på vårt reproduktionssystem.

Recept: Sauce Romesco med mandel och chili 

Ostron och skaldjur

Få afrodisiaka är så mytomspunna som ostron. Det kan till viss del ha med utseendet och att göra, för att äta ostron kan vara en sinnlig och sensuell upplevelse. Men nyligen har forskare även upptäckt att ostron innehåller aminosyror, som triggar produktionen av hormoner som främjar sexlusten. Skaldjur och ostron innehåller stora mängder jod och zink, som kan kopplas till sexlust och produktion av testosteron.

Recept: Gratinerade havskräftor

Jordgubbar

Röda bär, kiwi, granatäpple och citrusfrukter är späckade med c-vitaminer och nyttiga antioxidanter. Dessa bidrar till att hålla blodådrorna fria från plack och föroreningar, vilka i längden kan ge ett sämre blodflöde. Jordgubbar är goda och sensuella och den som vill förena nytta med nöje och ännu mera nöje kan med fördel doppa dem i mörk choklad.

Recept: Jordgubbar med vit chokladmousse

Lök

Lök anses påverkar sexlusten så mycket att munkar helt ombads undvika intag. Och vid den indiska läkekonsten ayurveda är löken känd som ett elixir för att bygga upp kroppsvätskor och sexuell energi. Laga mycket mat med lök i så har du med andra ord goda odds att bättra på klimatet hemma i sängkammaren.

Recept: Köttfärssås med pasta

Fikon och dadlar

Fikon har länge symboliserat sexualitet och fertilitet. Även om man kan tvista om sanningshalten i berättelsen om Adam och Eva har modern vetenskap bevisat att fikon innehåller stora mängder magnesium och antioxidanter - vilket har positiva effekter på sexliv och reproduktion.

Recept: Syndigt god dadelkaka

Är mer av mat rik på:

  • Zink och magnesium
  • Nyttiga fetter
  • Vitamin B, C och E
  • Antioxidanter

Saker du bör undvika:

  • Kött
  • Alkohol
  • Fet och friterad mat
  • Mejeriprodukter