Bjud på godaste midsommarmaten

16 Jun 12:43 av Elva Ludvigsson

För många är midsommar synonymt med färskpotatis, matjessill, gräddfil och jordgubbar. Vill du hitta några nya favoriter till buffén så bjuder vi här på våra bästa recept. Både sill, god plockmat och tårta till dessert.

Vad vore midsommar utan en god midsommarbuffé? Duka upp med inlagd sill, ägghalvor, kokt färskpotatis och annan god plockmat. Många väljer att servera traditionell midsommarmat ganska tidigt på dagen och sedan grilla något gott på kvällen. Och mellan varven bjuds det förstås på fika - gärna med jordgubbstårta.

Inlagd sill finns förstås i många varianter och genom att göra din egen kan du variera smakerna precis som du vill. Själva tillagningen tar inte lång tid, men tänk på att sillen måste förberedas ett par dagar innan den ska ätas, så att den hinner stå till sig. Urvattnade, salta sillfiléer måste först läggas in i ättikslag och blir då klassisk löksill. Har du ont om tid går det förstås även att köpa färdig löksill att utgå ifrån.

Den inlagda sillen blandas sedan med en gräddig, krämig sås. Till denna används vanligtvis gräddfil, crème fraiche eller majonnäs. Såsen smaksätts och resultatet kan bli en härlig senapssill, vitlökssill eller skärgårdssill. Var inte rädd för nya kombinationer utan testa gärna med din egen favoritsenap eller blanda i en skvätt av din godaste snaps.

Lite senare på kvällen brukar de flesta känna en längtan efter att tända grillen. Då passar det utmärkt med marinerat kött, en fräsch potatissallad och lite goda röror. Fläskkarré eller fläskytterfilé är riktiga favoriter, men flintastek och flankstek står sig också bra i konkurrensen. Och olika korvar är förstås alltid lika populära. Om du grillar tjocka, smakrika korvar kan du gärna snitta ytan innan de grillas. Skär i ett diagonalt rutmönster så blir korven snygg och tillbehör som senap och ketchup fastnar lättare på ytan.

Färska, svenska jordgubbar är förstås ett måste och dessa älskade, röda bär går att servera till nästan vad som helst. De är goda som de är, med grädde eller glass, men extra festligt blir det att servera dem till pannacotta eller vit chokladmousse. Om man inte vill göra en traditionell jordgubbstårta, förstås. Baka gärna botten dagen innan och fyll med vaniljkräm och sylt och låt den stå till sig i kylen över natten, så blir tårtan extra saftig. Här bjuder vi på våra bästa recept. Smaklig midsommar!

Att baka eget knäckebröd är enklare än man kan tro. Det här receptet ger ca 75 stycken små knäckebröd. Det går förstås att kavla ut och skära i bitar, men extra fint blir det om man trycker ut degen med kakmått.

Klicka för recept

Gubbröra eller nubbesallad är en svensk delikatess från västkusten. Den innehåller vanligtvis potatis, matjessill och kokt ägg, som blandas till en röra. Gubbröra kan ätas både varm och kall och serveras ofta till knäckebröd eller tunnbröd.

Klicka för recept

Matjessill är en tacksam smaksättare och en klassiker är att använda den till silltårta. Finhackad matjessill tillsätts i fyllningen och när den har stelnat dekoreras tårtan med räkor, rom eller skivad kallrökt lax.

Klicka för recept

Inlagd sill eller löksill är god att äta som den är, men kan även användas som bas till andra sillrecept. Prova gärna att lägga in i krämig sås, så kan du åstadkomma hemmagjord senapssill, vitlökssill eller skärgårdssill.

Klicka för recept

Klassiskt recept på senapssill i len och krämig sås. Välj den senap du tycker bäst om.

Klicka för recept

Recept på god vitlökssill i sås gjord på majonnäs och crème fraiche. Receptet ger en burk inlagd sill.

Klicka för recept

God skärgårdssill fixar du snabbt med detta recept. Såsen görs på crème fraiche och majonnäs.

Klicka för recept

En annorlunda variant är att smaksätta sillen med whisky. Det går även att byta ut whiskyn mot snaps med valfri kryddning. 

Klicka för recept

Istället för att servera gräddfil till maten kan den blandas med matjessill. Detta recept är barnsligt enkelt men väldigt gott.

Klicka för recept

Krämig västerbottenpaj med spröd botten passar fint till midsommarbuffé. Vill du inte använda västerbottensost går det bra att byta ut till någon annan smakrik hårdost. Dekorera gärna med klickar av crème fraiche och löjrom så ser det extra fint ut.

Klicka för recept

Bröd är alltid gott till buffé. Här är ett enkelt recept på vridna baguetter som blir extra bra om de får jäsa länge.

Klicka för recept

Recept på jordgubbstårta eller gräddtårta med jordgubbar. Tårtan blir extra god och saftig om den får stå till dagen efter, så man kan med fördel förbereda den dagen innan och sedan garnera på själva serveringsdagen.

Klicka för recept