Så länge håller maten i frysen

29 Feb 15:20 av Elva Ludvigsson

Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.

Genom att frysa mat håller den sig fräsch länge. Sedan frysen introducerades på 1950-talet har den blivit en stomme i det svenska köket och de flesta skulle inte klara sig utan den. Kött, grönsaker, bär och andra råvaror kan förvaras under lång tid och sedan tinas vid behov. Förutom frysen i köket har många en extra frysbox stående, vilken kan användas vid behov. Särskilt praktiskt är det förstås om man vill köpa storpack, handlar sällan, odlar eget eller har tillgång till vilt eller eget kött.

Generellt gäller att ju fetare en matvara är, desto kortare tid håller den. Fett har en tendens att härskna i frysen, vilket medför att till exempel griskött inte håller lika länge som viltkött. Tårtor och wienerbröd håller inte lika länge som matbröd eller vetebröd.

Hållbarhet i frys


Frukt och bär1 år
Grönsaker och svamp1 år
Magert kött (vilt, filéer)8-12 månader

Nötkött

8-12 månader
Griskött3-6 månader beroende på fetthalt
Lammkött6-12 månader beroende på fetthalt
Köttfärs3 månader
Charkvaror1-3 månader
Inälvsmat3 månader
Fisk, mager6-12 månader
Fisk2-3 månader
Färdiglagad mat3-6 månader beroende på fetthalt
Matbröd12 månader
Vetebröd6 månader
Söta bakverk och kakor3 månader

Gör din egen färdigmat

Hemlagade färdigrätter eller "halvfabrikat" kan både underlätta vardagen och bidra till bättre matvanor. Kokt potatis mår inte så bra att frysas, men misströsta inte. Potatismos, ris och pasta går utmärkt och dessutom kan man frysa in färdigkokta baljväxter och bulgur. Koktiden på exempelvis råris kan vara lång och genom att förbereda en större mängd samtidigt kan du spara mycket tid.

Paj, gratäng och soppa brukar gå fint att frysa in, liksom köttgrytor, kycklinggryta och vegetariska grytor. Med nykokt couscous och sallad blir det en riktig snabbmiddag. Andra rätter som är tacksamma att förbereda är lasagne, köttfärssoppa med tomat, köttfärssås, pannbiff och köttbullar. Köttfärs kan även användas till piroger, som är både gott och praktiskt som mellanmål.

Packa maten rätt

En tumregel är att ju kallare maten förvaras - desto längre håller den. Frysen bör hålla en konstant temperatur på -18 °C. För att matvarorna ska hålla fräscha så länge som möjligt är det viktigt att packa dem rätt. Använd tättslutande fryspåsar av god kvalitet och försök att få med så lite luft som möjligt. Köttfärs kan med fördel packas i platta paket, vilket gör att den både fryser och tinar snabbare.

Högt vätskeinnehåll gör att livsmedel kan frysa sönder och detta beror på att vattnet expanderar när det fryser. Svamp bör därför förvällas tills all vätska kokat bort, men grönsaker behöver man endast förvälla en kort stund i kokande vatten, innan de får kallna och fryses in. Frukt och bär håller längre om de sockras lätt innan de fryses.

Varm, lagad mat ska alltid kallna innan den ställs in i frysen, för att den inte ska värma upp omgivande frysvaror och höja temperaturen i frysen. Det är även viktigt att varm mat kyls av så snabbt som möjligt, för att minimera tillväxten av bakterier. Låt gärna maten svalna i kallt vattenbad, eller ställ ut den utomhus en stund om det är kallt.

Grytor, glass och annat bör packas i lufttäta burkar för att smak och konsistens ska bevaras på bästa sätt. Frallor och bullar kan styckfrysas, men limpor kan det vara klokt att skiva. Då är det enkelt att ta fram vid behov och dessutom tinar brödet snabbt. Grädde och mjölk kan frysas och går då fint att använda till bakning och matlagning. Hårdost kan frysas, men blir ganska grynig efter upptining. Den kan dock användas till matlagning. 

Om matvarorna är halvtinade går det utmärkt att frysa in dem direkt igen. De måste alltså inte tillagas innan. Detsamma gäller för varor som hunnit tina helt, men som fortfarande är kylskåpskalla. Har varorna däremot legat framme i en högre temperatur än 8 grader i ett par timmar bör de tillagas direkt för att ta död på eventuella bakterier. Därefter kan rätten frysas in igen om man så önskar.

Kan man frysa om halvtinad mat?

Kött, fisk och kyckling är känsliga livsmedel och med dem gäller det att vara extra försiktig. I fall det har varit strömavbrott under en längre tid, eller om frysen har gått sönder, gäller det förstås att använda sunt förnuft. Halvtinade matvaror går som sagt att frysa in igen och då bör man om möjligt använda snabbinfrysningsfunktion. Matvaror som har tinat och som luktar eller smakar illa bör man förstås kassera.

Bästa sättet att tina snabbt

Tina frysta matvaror i mikro eller i långsamt kylskåp över natten. Ett annat, snabbt alternativ är att lägga påsen i kallt vatten. Vattnet leder värme och gör att maten tinar snabbare, samtidigt som konsistensen bevaras.

Tips:

  • Märk upp påsen med innehåll och datum så hittar du lättare.
  • Förslut förpackningen väl - syre försämrar maten snabbare.
  • Om du fryser in mycket samtidigt - tänk på att sprida ut påsarna i frysen, så fryser de snabbare.