Kladdkakans historia i Sverige

23 Apr 15:17

Lär dig mer om kladdkakan som har tagit svenska folket med storm.

Kladdkakan har tagit svenska folket med storm och det är i många hem som den klassiska chokladkakan har serverats till fikat så väl till vardags som till fest. Kakan är lätt att älska och den kan serveras tillsammans med olika tillbehör så som grädde, glass, maränger eller bär vilket ger en härlig variation av såväl smak som konsistens.


Detta bakverk har blivit omåttligt populärt bland det svenska folket och det är faktiskt bara i Sverige som man kan hitta denna kladdiga kaka. I Sverige har den fått stämpeln av att vara en nationaldessert och år 2008 instiftades en särskild dag för att uppmärksamma desserten, nämligen Kladdkakans dag som infaller varje år den 7 november. Utanför Sverige är det brownie som är mest lik i både smak, konsistens och utseende.

Kladdkakans enkelhet

En av anledningarna till att just denna kaka har blivit så populär och vunnit svenska folkets hjärtan är att det är få ingredienser inblandade och tillvägagångssättet är enkelt. Så gott som vem som helst kan få ihop en god kladdkaka på ett par minuter. Ingredienserna är dessutom sådana som de flesta har hemma vilket gör att man kan slänga ihop en kladdkaka med kort varsel. Det är bara ägg, smör, mjöl, kakao och vaniljsocker som krävs för att få ihop den perfekta kladdkakan.

Avsaknaden av bakpulver gör att kakan får sin kladdiga konsistens. Man ska vara försiktig med att vispa ingredienserna då man riskerar att få in för mycket luft vilket gör kakan torr. Istället ska man försiktigt vända ned ingredienserna och röra ihop de till en jämn och slät smet. Därefter häller man ned smeten i en smord form och låter den gräddas i ugnen. Det främsta misstaget man gör när man bakar kladdkaka är att man har den inne i ugnen för länge. Den är färdiggräddad när den fortfarande är lite lös i mitten.

Den klassiska kladdkakan i nya utföranden

Som tidigare nämnts är brownie det bakverk som mest påminner om kladdkakan men även chokladtårtor av alla dess slag. Numera är det populärt att mixtra med den klassiska kladdkakan vilket gör att man har sett alla möjliga olika varianter av den. Det finns kladdkakor som har olika ganache och överdrag, sådana som innehåller center-choklad, Oreo-kakor, marshmallows eller kladdkakor där man har blandat i hallon eller andra bär i smeten. Kladdkakan kan även används som botten på en moussetårta. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser på hur kladdkakan kan piffas upp.

Våra recept på kladdkakor: