Vin till kräftor 2022

29 Apr 14:55

Hur väljer man det bästa vinet till kräftskivan? Här får du tips hur du ska tänka när du väljer vin till kräftorna, och dessutom fem rekommendationer på viner som gifter sig perfekt med maten.

När du ska välja vin till kräftor finns det några saker som kan vara bra att tänka på – bland annat beroende på vilken typ av kräftor som ska ätas. Enligt Thomas Larsson, sommelier på Arken Hotel & Art Garden Spa, kan det skilja sig vilken typ av vin som passar till färska kräftor respektive ugnsbakade kräftor.

– Om du har färska kräftor brukar det vara mycket sälta i dem. I det fallet skulle jag rekommendera ett vin med hög syra, exempelvis med inslag av gröna äpplen och lime. Vinet får också gärna ha en hög mineralitet, då den steniga smaken av flinta passar utmärkt till kräftorna, säger han.

Har du istället ugnsbakat kräftorna brukar detta ta fram en sötma som kan passa bra med ett vin som själv har en fruktsötma i.

Kan man dricka rött vin till kräftor?

– Det är ingenting jag personligen rekommenderar, men däremot kan det fungera bra med ett trevligt rosévin från Frankrike eller Österrike. Även mousserande cava eller champagne kan passa bra, säger Thomas Larsson.

Vill du ha hjälp på traven med att hitta rätt vin till kräftskivan? Här har vi på Recept.com tagit fram fem rekommendationer som förhoppningsvis förgyller kvällen.

Vin till kräftor – fem olika rekommendationer

Masi Masianco 2021, Italien, Nr 2415 – 99 kronor

Masi Masianco är ett friskt och fruktigt vitt vin med inslag av päron, citrusskal och mandel. Vinet passar perfekt till kräftskivan och serveras vid cirka åtta grader. En flaska Masi Masianco kostar 99 kronor.

Charles de Fère, Frankrike, Nr 7425 – 79 kronor

Detta mousserande vita vin från Charles de Fère har en frisk och ungdomlig smak, med inslag av gröna äpplen, kex och lime. Vinet serveras vid 6-8 grader och kostar 79 kronor för en flaska.

Moulin Blanc, Frankrike, Nr 78951 – 89 kronor

Det här franska vita vinet har en fruktig och frisk smak, och här hittar du inslag av äpplen, krusbär, päron och lime. Moulin Blanc serveras vid 8-10 grader och du får betala 89 kronor för en flaska.

50°, Tyskland, Nr 5824 – 99 kronor

Det tyska vinet 50° har en ungdomlig och frisk smak med inslag av päron, krusbär, honungsmelon och lime. Detta vita vin serveras vid 8-10 grader och har en prislapp på 99 kronor.

Jacob’s Creek UnVined, Australien, Nr 1935 – 59 kronor

Om du är ute efter ett alkoholfritt alternativ till kräftskivan rekommenderar vi Jacob’s Creek UnVined. Vinet har en fruktig och ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, honungsmelon och lime. Jacob’s Creek UnVined serveras vid cirka sex grader och en flaska kostar 59 kronor.