Vin till oxfilé 2022

29 Apr 15:34

Vilket är det perfekta rödvinet till oxfilé, och hur kommer det sig egentligen att vita viner är en dålig idé till just denna rätt? Lär dig mer om hur du väljer det bästa rödvinet till oxfilé och få tips på fem goda, fylliga viner.

Få protein är lika omtyckta som oxfilé, och för att se till att köttet kommer till sin rätt gäller det att välja rätt vin till måltiden. Thomas Larsson, sommelier på Arken Hotel & Art Garden Spa, menar att detta proteinrika kött kräver ett vin som matchar dess kraft.

– Oxfilé är en köttbit som har mycket protein, och då behövs ett vin som klarar det. Ett vin som har mycket tanniner möter proteinet i köttet, därför passar det bra med exempelvis en Cabernet Sauvignon från USA eller Sydafrika, säger han.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer vin till oxfilé?

– Att hitta ett vin som är kraftigare, mustigt och fruktigt som klarar av oxfilé och inte ta något allt för snällt vin.

Att man ska välja bort vitt vin till proteinrikt kött vet de flesta, men hur kommer det sig att det inte passar? Enligt Thomas Larsson har det att göra med att vita viner saknar tanniner, vilket gör att de inte kan möta proteinkällan i köttet – något som i sin tur gör att vinet “försvinner”.

bästa vinet till oxfilé

Nedan tipsar vi på Recept.com om fem viner som passar perfekt till oxfilé.

Vin till oxfilé – fem olika rekommendationer

Lionheart of the Barossa 2019, Australien, Nr 2129 – 119 kronor

vin till oxfilé

Lionheart of the Barossa är ett fruktigt och smakrikt vin från Australien. Vinet bjuder på en rostad fatkaraktär och har inslag av bland annat björnbär, plommon och sötlakrits. Detta röda vin serveras vid cirka 18 grader och kostar 119 kronor per flaska.

Château Bouscassé 2017, Frankrike, Nr 2204 – 169 kronor

rött vin till oxfilé

Château Bouscassé är ett stramt och nyanserat rött vin med fatkaraktär. I detta franska vin hittar du inslag av bland annat svarta vinbär, lagerblad, blåbär, svart te och viol. Vinet serveras vid cirka 18 grader och du får betala 169 kronor för en flaska.

Capitel de'Roari 2017, Italien, Nr 12366 – 199 kronor

bästa vinet till oxfilé

Om du är sugen på ett mustigt, italienskt vin är Capitel de'Roari ett bra val. Här får du ett kryddigt vin med fatkaraktär och inslag av bland annat torkade körsbär, romrussin, pomerans och vanilj. Vinet serveras vid cirka 18 grader och kostar 199 kronor per flaska.

Three Finger Jack 2019, USA, Nr 3528 – 149 kronor

gott vin till oxfilé

Detta vin från Kalifornien är mycket fruktigt och smakrikt. Vinet har en rostad fatkaraktär och inslag av exempelvis svarta vinbär, plommon, mörk choklad och kaffe. Vinet serveras vid cirka 18 grader och ligger på en prislapp på 149 kronor för en flaska.

Black Stallion 2019, USA, Nr 6207 – 249 kronor

vin till oxfilé bra

Black Stallion bjuder på en nyanserad och fruktig smak med en tydlig rostad fatkaraktär. Här hittar du inslag av bland annat svarta vinbär, plommon, ceder och kaffe. Black Stallion serveras vid cirka 18 grader och kostar 249 kronor för en flaska.