Bästa Kaffebryggaren För Gott Kaffe

3 Mar 13:16 av Elva Ludvigsson

För många tillhör en kopp nybryggt kaffe höjdpunkterna på dagen. Mörkrostat, ljusrostat, med eller utan mjölk – smaken varierar. Att brygga ett riktigt gott kaffe är något av en konst men genom att välja rätt metod kan du få lika bra resultat hemma som på kafé. Allra bäst blir det förstås med nymalda kaffebönor.


Perkolator

Den klassiska perkolatorn eller perkulatorn har fått ett uppsving på senare år. Förutom att den brygger mycket gott kaffe, så är den så stilren att det är en ren njutning att se den på köksbänken. Till utseendet påminner de om italienska kaffebryggare, men perkolatorn är större och avsedd för normal koppstorlek. Den är enkel att använda, brygger hett och gott kaffe och man slipper använda kaffefilter. Extra bekvämt blir det om du väljer en sladdlös modell med strömbrytare på bottenplattan. Låt gärna kaffet stå i någon minut när det är färdigbryggt, så hinner eventuell sump sjunka till botten. Perkolatorer finns i olika storlekar.

Kaffebryggare

Den vanligaste typen av kaffebryggare är väldigt populär både i hem och på arbetsplatser. Den enkla konstruktionen med bryggare, filterhållare och kanna verkar aldrig gå ur tiden. Prisklasserna varierar kraftigt och här kan det verkligen löna sig att investera i kvalitet. En bra kaffebryggare brygger vid rätt temperatur och håller i många år. Komplettera gärna med en kaffekvarn och mal egna bönor, så höjer du nivån avsevärt.

Kaffemaskin

En kaffemaskin är förmodligen det bekvämaste sättet att servera sig själv kaffe. Tryck på knappen och ställ dit en kopp och som genom ett trollslag får du strax en kopp nybryggt kaffe. De flesta maskiner är helautomatiska och maler bönor till varje ny kopp, för att du alltid ska få bästa arom. Den enda egentliga arbetsinsatsen är att rengöra maskinen emellanåt och att tömma sumplådan vid behov. Kaffemaskiner finns i olika prisnivåer. De dyrare kopplas ofta direkt till vattenledning medan de enklare har vattenbehållare.

Espressomaskin

Du har säkert bländats av kaféets espressomaskin med stilren design och bländande finish. Mindre varianter kan faktiskt pryda sin plats även i vanliga kök. Espressomaskiner fungerar så att malet kaffe fylls på i ett munstycke. Maskinen pressar sedan hett vatten igenom kaffet och hemligheten är att det hela sker under högt tryck. Maskinen bör åtminstone klara 8-9 bar och här gäller det att vara noggrann när man väljer maskin - många billiga varianter är tyvärr undermåliga.

Podmaskin

En podmaskin fungerar ungefär som en espressomaskin, men skillnaden att du inte behöver fylla på kaffe själv. Genom att stoppa i en liten vakuumförsluten kapsel med malet kaffe får du lika fin arom på kaffet varje gång. Det är som att öppna ett nytt paket färdigmalet kaffe inför varje kopp. Olika fabrikat erbjuder olika sorters kaffe till sina maskiner och detta bör man noga kolla upp innan inköp för att undvika överraskningar.

Mokabryggare

Den klassiska italienska kaffebryggaren eller mokabryggaren är en liten kanna som ställs på spisen. Här gäller inte svenska mått, utan en kanna för 4 koppar innebär att man kan få ut 4 medelstora espresso. Rent tekniskt fungerar det så att man skruvar isär kannan, fyller i vatten och packar behållaren med malet kaffe, innan kannans överdel skruvas på. Processen påminner om en espressomaskin, men trycket är mycket lägre (1,5-2 bar). Kaffet smakar i regel mycket gott, men får inte samma fina crema som man får med espressomaskin. Det finns mokabryggare i rostfritt och aluminium. Rostfritt håller betydligt längre och finns även med botten som passar för induktionshäll.

Pressobryggare

En pressobryggare består av en kanna och en filterdel. Kaffe läggs i, vatten hälls på och sedan pressas filtret ner, så att kaffet hamnar nederst i kannan. Kvar blir hett, gott kaffe. Denna metod är väldigt enkel att använda och man kan styra kaffetemperaturen själv. Nackdelen är att det ibland blir sump i kaffet och att det kan upplevas som lite grynigt. Pressobryggare finns i olika storlekar.

Aeropress

Aeropressen är en relativt ny metod som lovar mjukt kaffe eller espresso utan brända toner. Den fungerar ungefär på samma vis som en pressobryggare, men konstruktionen är helt annorlunda. Filtret är tätare och det krävs betydligt större kraft för att pressa igenom kaffet. Resultatet blir ett fint kaffe helt utan sump. Aeropressen har blivit populär på restauranger, då gästerna kan få sitt kaffe bryggt direkt vid bordet.

Typ av bryggareFördelarNackdelar
PerkolatorEnkel att använda. Ger hett, gott kaffe. Kräver ej filter. Mycket prisvärd.Filtret måste tömmas. Kan bli lite sump i botten.
KaffebryggareEnkel att använda. Bra modeller ger hett kaffe.Vissa modeller håller inte tillräckligt hög temperatur. Det går åt många filter.
KaffemaskinMycket bekväm och enkel att använda. Brygger gott kaffe eller espresso enligt önskemål.Dyr i inköp. Brygger endast en eller två koppar i taget.
EspressomaskinBrygger gott kaffe eller espresso enligt önskemål.Kräver stor eller mindre arbetsinsats beroende på modell.
PodmaskinHelautomatisk bryggare som ger gott kaffe. Maskinen är relativt billig.Brygger endast en kopp åt gången. Podsen blir dyra i längden.
MokabryggareEnkel kanna som ger hett, gott kaffe. Rostfritt är att rekommendera.Lite bökig att hantera. Ger få koppar åt gången.
PressobryggareGer hett, gott kaffe med lite skum / crema. Särskild smak. Lyxig känsla. Finns i olika storlekar. Prisvärd.Vattnet kokas upp separat. Kaffet kan upplevas som lite grumligt.
AeropressEnkelt sätt att brygga sig en kopp kaffe, helt utan brända toner.Kan läcka. Vattnet kokas upp separat. Brygger endast en kopp åt gången. Viss styrka krävs.


Bästa tipsen för gott kaffe

  • Köp färdigrostade bönor och mal efter behov. Förvara bönorna i lufttät burk i skafferiet.
  • Kalka av och rengör maskinen regelbundet, så smakar kaffet bättre. Dessutom förlänger du maskinens livslängd.
  • Se till att bryggaren håller tillräckligt hög temperatur (ca 90 grader).
  • Brygg kaffe på kallt, friskt vatten
  • Servera kaffet genast så smakar det bäst.
  • Tycker du kaffet är godare på kafé? Många kaféer serverar mörkrost, så om du dricker mellanrost av gammal vana kan det vara idé att byta.