Laga nyttig mat med ångkastrull

4 Mar 10:17 av Elva Ludvigsson

När man kokar potatis och grönsaker i vanlig kastrull faller de gärna sönder och ser tråkiga ut. Dessutom försvinner många värdefulla näringsämnen ut i kokvattnet. Men genom att använda ångkastrull kan du laga både nyttigare och mer smakrik mat.

Varför ska man ångkoka?

För att förstå bakgrunden måste vi gå till botten med ett problem i våra kostvanor. Livsmedel kan vara antingen sura eller basiska. För att behålla ett bra PH-värde i kroppen bör vi äta 20-40% syrabildande mat, men här i västvärlden får vi i oss så mycket som 70-80%. Resultatet blir en kroppslig försurning och eftersom tarmens enzymer behöver en svagt basisk miljö för att fungera normalt kan det bli stora problem.

Det kan låta som hokus pokus men redan på 1930-talet upptäcktes vikten av syra-bas-balansen av den svenskfödde biokemisten och nutritionisten Ragnar Berg. Vid försurning kan man få försämrad matsmältning, förstoppning och andra tarmbesvär, gallsten och leversjukdomar. Andra symptom är trötthet, irritation och ilska, högt blodtryck, dålig syn, muskelstelhet, övervikt, dålig syn och astma. På sikt kan även drabbas av skört skelett och degenerativa sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett bra sätt att motverkar försurning är att äta mer grönsaker. Råa grönsaker är basiska, vilket är bra. Men när man kokar grönsaker läcker mineraler och vitaminer ut i vattnet och vattnet blir basiskt. De kokta grönsakerna blir istället syrabildande. Ett bra sätt att motverka detta är att istället ångkoka grönsakerna. Förutom att de blir nyttigare blir de även krispigare och godare. Att ångkoka är inte krångligt och tar inte lång tid.

Behöver man en dyr kastrull?

Det finns avancerade elektriska ångkokare, men för hemmabruk räcker det gott med ånginsats eller rostfritt durkslag och vanlig kastrull med lock. Det viktigaste är att det inte blir för mycket luft mellan insatsen och kastrullens kanter. Vill du göra det bekvämt för dig så köper du ett färdigt set där delarna passar perfekt i varandra - vilket motverkar spill. Ibland ingår även en praktisk grötkastrull, vilken kan användas till att både koka gröt och smälta choklad. Och själva kastrullen kan man förstås även använda som vanligt, utan ånginsats.

Rent tekniskt går det till så här: man fyller upp ett par centimeter vatten i kastrullen och sätter dit insatsen. Lägg i det som ska ångkokas och lägg på ett lock. Koka upp och prova med sticka för att se när grönsakerna är färdigkokta. Fisk kan kontrolleras med termometer, för att säkerställa att den har nått rätt innertemperatur. Med bra redskap blir kokningen snabb och effektiv. Och resultatet blir perfekt kokta grönsaker och potatis - nästan som på restaurang.

5 bra skäl att ångkoka

  • Mineraler och näringsämnen bevaras
  • Grönsaker blir krispigare
  • Färgen och de goda smakerna bevaras
  • Tillåter fettsnål tillagning av exempelvis fisk
  • Bidrar till en mer hälsosam livsstil