Det här bör du köpa ekologiskt

29 Mar 13:47 av Elva Ludvigsson

Det finns många fördelar med att handla ekologiskt – både för miljön och för din egen kropp. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, men dessa varor bör du definitivt köpa ekologiska.

Kaffe

Vid konventionella kaffeodlingar används flera kemiska aggressiva bekämpningsmedel, som är giftiga för människor, djur och natur. Välj därför ekologiskt kaffe, vilket gör stor skillnad - både för människorna som arbetar på plantagen och för dig som sveper i dig kaffe från de malda bönorna.

Läs mer: Hitta bästa bryggmetoden

Bananer

Bananodlingar är ökända för sin användning av extremt farliga bekämpningsmedel, som kan ge arbetarna och deras barn allvarliga nervskador. Som ett svar på kunders begäran har flera livsmedelskedjor gått över till att enbart sälja ekologiska bananer. Mycket bra initiativ! Bananer är nämligen en god källa till vitamin B, C och magnesium.

Läs mer: Maten som ger ett bättre sexliv

Vindruvor

Vindruvor har tunna skal och ca 70 % av alla druvor som säljs i EU innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel i en enda förpackning. Vill du köpa druvor gör du därför klokt i att välja ekologiskt. Detta gäller förstås även vin och russin, som är vindruvor i en annan form.

Recept: Fruktsallad

Äpplen

Det sägs att "ett äpple om dagen håller doktorn borta". Mycket av det nyttiga sitter i skalet, som innehåller både fibrer och antioxidanter, vilka motverkar cancer och bidrar till välmående hjärta och kärl. Men skalet innehåller tyvärr ofta höga halter av lagrade pesticider. Äpple och päron bör sköljas noggrant och ett bra val är att köpa ekologisk frukt.

Recept: Knäckig äppelpaj

Paprika

De ser bedrägligt fräscha och lockande ut med sina klara färger, men konventionellt odlade paprikor innehåller stora mängder giftiga kemikalier. Stickprover har visat spår av upp till 29 olika preparat i en enda paprika. Ekologisk paprika är därför att föredra.

Recept: Paprikaröra

Mejeriprodukter

Ekologiska mejerivaror kostar ett par kronor extra, men kan göra stor skillnad på flera plan. Här i Sverige bidrar du till mindre gifter och renare vatten. Men eftersom svenska ekokossor mest äter gräs och växter från egna gården, behöver bonden inte importera hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

Recept: Gräddfilspannacotta med äpple

Selleri

På grund av stjälkens porösa struktur är sellerin extra känslig för kemikalier. Både bekämpningsmedel som sprayas och rester som finns i marken absorberas och är sedan omöjliga att tvätta bort. Ekologisk selleri kan därför vara ett bättre val.

Recept: Grönsakssoppa

Kött

Köp ekologiskt så får du godare kött från glada djur. Djurens stressnivåer är lägre och detta märks på kvaliteten. Dessutom slipper du riskera rester av antibiotika, hormoner och multiresistenta bakterier (mrsa). Som en effekt av att köpa närproducerat bidrar du även till minskade utsläpp.

Läs mer: Innertemperaturer för kött 

Potatis

Potatis är en av våra mest besprutade grödor. Gifterna sprids sedan ut i vårt svenska grundvatten och i vår natur, vilket förstås har en långsiktig inverkan. Genom att välja ekologisk potatis kan du minska negativa effekter både på kropp och miljö. Om du äter skalet är det dessutom extra viktigt med så rena råvaror som möjligt.

Läs mer: Ångkoka grönsaker - så blir maten extra nyttig