Ät rätt och motverka stress

7 Apr 12:55 av Elva Ludvigsson

Söta chokladkakor, mackor och snabbmat ger snabb energi, men de kan även öka dina stressymptom. Socker och kolhydratrik kost gör nämligen att blodsockret stiger och detta gör att kroppen får svårare att hantera stress.

Som tur är finns det alltid två sidor av ett mynt. Livsmedel kan faktiskt användas för att lugna nerverna och kontrollera stress - men det gäller att välja rätt sorts mat. Här är 6 bra matvaror som man med rätta kan kalla "superfood" eftersom de är rika på antioxidanter och andra ämnen som har en lugnande inverkan på kroppen. En helt naturlig metod för att styra kroppens signaler.

1. Sötpotatis

Sötpotatis innehåller komplexa kolhydrater med en hög halt av den essentiella aminosyran tryptophan, som kroppen omvandlar till serotonin. Serotonin är ett belöningshormon i hjärnan som får oss att känna oss lyckliga och tillfreds. Sötpotatis är även rik på betakaroten som skyddar immunförsvaret under pressade lägen, liksom fibrer som stabiliserar blodsockret under stress. 

2. Nötter

Nötter och i synnerhet mandel och valnötter är rika på den essentiella fettsyran omega-3 som på naturligt sätt sänker kroppens nivåer av hormonerna kortisol och adrenalin. Hormonerna utsöndras under stress och för mycket adrenalin kan påverka hjärtats funktion negativt och tvingar kärl och luftvägar att dra ihop sig, vilket kan bidra till ännu mer stress. Nötter är även rika på vitamin B som verkar serotonin-höjande samt protein som stabiliserar blodsockret.

Recept: Kycklingfilé med Purjolök & Valnötter

3. Sparris

Sparris innehåller höga halter av folsyra och vitamin B6, vilket hjälper kroppen att justera nivån av dopamin - en substans som verkar avkopplande i hjärnan. Båda dessa vitaminer är nödvändiga för att upprätthålla god nervfunktion och ett starkt immunförsvar.

Recept: Läcker Kycklingfilé med Sparris och Limeaioli

4. Yoghurt

Yoghurt är rik på kalcium och magnesium - två mineraler som hjälper musklerna att slappna av och som sänker blodtrycket. Dessutom innehåller yoghurt bakterier som är bra för magen och som kan motverka obalans i matsmältningssystemet, vilket ofta uppkommer till följd av stress.

Recept: Yoghurt med Vitlök & Mynta

5. Svarta bönor

Svarta bönor är sprängfyllda med magnesium och andra mineraler som främjar muskelavspänning och bidrar till att sänka blodtrycket. Magnesium är nödvändigt för normal muskelfunktion och sötsug, huvudvärk, kramper och stress kan vara ett tecken på att kroppen behöver mer. Svarta bönor är även rika på fibrer och protein, vilket stabiliserar blodsockret.

Recept: Stekt lax med Bönor och Tsatsiki

6. Havregryn

Havregryn innehåller mycket fibrer, magnesium och B-vitamin, som samtliga sänker blodtrycket, bidrar till god muskel- och nervfunktion och som aktivt påverkar nivån av serotonin i hjärnan. En skål havregrynsgröt kan med andra ord göra underverk för humöret.

Recept: Klassisk Havregrynsgröt