Perfekta Pommes Frites, recept
 • 90 min
 • Svår
 • Vegetariskt

Perfekta Pommes Frites

Här är ett recept som utan överdrift ger helt perfekta pommes frites. Rätt tillagade blir de sådär perfekt mjuka inuti och superkrispiga utanpå.De är mycket goda att äta som de är, exempelvis med chiliaioli, men kan även förgylla en lyxig hamburgertallrik.

 • Ingredienser
 • 2 st Bakpotatisar (stora)
 • solrosolja (till fritering)
 • salt

Tänkvärt

Använd helst bakpotatisar, annars någon annan fast, stor potatissort. Blanda inte olika sorters potatis, eftersom tillagningstiden kan variera.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

 1. Skala potatisen och skär i jämntjocka rätblock (ca 1 cm). Strunta i om ändarna är lite ojämna. Skär sedan blocken i jämntjocka stavar. Längden kan variera något beroende på potatisens form, detta spelar ingen roll. 
 2. Lägg stavarna i en stor kastrull och skölj ett par gånger med kallt vatten. Fyll sedan på kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Byt sedan vatten och låt stå i 5 minuter till. Detta för att dra ur stärkelse ur potatisen, vilket i sin tur bidrar till en krispig yta senare.
 3. Ställ kastrullen på spisen och koka upp potatisstavarna. Ta tiden från att det börjar koka, sänk värmen och låt småputtra i 10 minuter. Ta sedan upp potatisen med hålslev och bred ut den på bricka med hushållspapper. Var försiktig, för den kokta potatisen går lätt sönder. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp i minst 30 minuter. Genom denna process hårdnar ytan och blir lite gummiliknande.
 4. Värm fritösen till (130 eller) 140°C. Lägg i de kylda potatisstavarna och fritera dem i ca 8 minuter (10-15 minuter för den lägre temperaturen). Potatisen ska inte få färg. Bred ut på hushållspapper och låt svalna. Ställ sedan in i kylskåp, i minst 30 minuter. Fram till denna punkt går det bra att förbereda och potatisen kan förvaras i kylskåp över natten. Nu bör ytan vara ännu hårdare och mer gummiliknande.
 5. Värm fritösen till 180 °C. Fritera tills dina pommes frites är gyllenbruna och låt dem då rinna av lite. Häll upp på hushållspapper för att onödigt fett ska sugas upp. Salta och servera genast.

Tips: Pommes frites kan även varmhållas en kort stund i ugn på 75°C. Salta försiktigt, lite i taget och smaka av - det är svårt att backa.

Relaterade artiklar