10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen

19 Feb 10:28 av Elva Ludvigsson

De flesta matvaror mår bra av att förvaras i kylskåp - men inte alla.

Choklad

Till skillnad mot vad många tror ska inte choklad förvaras i kylen. Kylan gör att kakaofettet drar sig utåt, vilket ger en vit och trist yta. Även om den fortfarande går att äta försämras både smak och utseende. Den idealiska temperaturen för att förvara choklad är 16 grader. Läs mer:  Så här gör du egna praliner.

Bröd

Kylan torkar ut brödet onödigt snabbt. Förvara det istället i tätslutande på se i rumstemperatur och ta för vana att frysa in bröd som du inte har för avsikt att äta inom ett par dagar - så håller det sig färskt. Läs mer:  Recept på klassisk sirapslimpa.

Kaffe

Vissa hävdar att man ska förvara färdigmalet kaffe i kyl. Detta är en myt. Förutom att kaffet tappar sin egen smak drar det till sig andra dofter som kan finnas i kylen. Särskilt känsligt är det med uppskuren lök och vitlök. Förvara istället i lufttät burk i matförrådet. Läs mer:  Recept på lyxig Irish coffee.

Bananer

Bananer mår bäst av att förvaras i rumstemperatur. De håller inte längre i kylskåp utan fruktköttet förblir hårt medan skalet blir svart och fläckigt. Ett bättre alternativ är att lägga dem i en fruktskål. Läs mer:  Enkelt recept på friterade bananer.

Tomater

Istället för att förvara tomater i kylskåp bör du låta dem ligga framme i en skål på bänken, vilket lockar fram de goda smakerna. Om du vill att de ska mogna snabbare kan du lägga dem i en papperspåse. Mogna tomater håller i ca tre dagar. Läs mer:  Spansk sallad med solmogna tomater.

Potatis

Potatis som förvaras i kylskåp kan bli mjuk och grynig när den sedan tillagas. Det beror på att stärkelsen omvandlas till socker när potatisen förvaras kallt. Plastpåsar bidrar till kondens och mögel. Förvara istället i papperspåse på svalt ställe. Läs mer:  Så här enkelt gör du ugnsrostad potatis.

Avokado

Omogen avokado håller inte längre av att förvaras i kylskåp, utan istället ökar risken att du får kasta den. Frukten mognar inte i kyla och köttet blir svartfläckigt och bittert. Mogna avokados tål å andra sidan kyla bättre och genom att förvara dem kallt kan du förlänga hållbarheten ett par dagar. Läs mer:  Ett gott och nyttigt sätt att äta avokado.

Vitlök

I kylskåp bildas kondens vilket får vitlöken att mjukna och mögla onödigt snabbt. Förvara istället torrt, svalt och luftigt, så håller de mycket längre. Läs mer:  Så här gör du god vitlöksdressing.

Basilika

Färsk basilika mår inte bra av kyla. Förutom att den bleknar och blir håglös drar den lätt åt sig kylskåpets övriga dofter. Denna kryddväxt bör därför skötas om i kruka istället. Bladen går även bra att frysa in. Läs mer:  Superfräsch sås med basilika.

Öppnade konserver

Konserver håller länge, men man ska aldrig förvara matrester i en öppnad konservburk i kylskåp. Vid kontakt med syre kan nämligen onyttiga ämnen som tenn och bisfenol A lösas ut från burkens insida. Lägg istället över resterna i lufttät burk med lock. Läs mer:  Lyxig paj med konserverade kantareller.