5 tips till midsommar

7 Maj 12:59 av Madelene Kristensson

Vädret kan vi inte styra över - men väl så läckerheterna som serveras! Här ger vi dig flera härliga tips till årets midsommarfest.

1. Klassiskt, modernt eller mittemellan?

Första steget för en lyckad midsommar är att se över gästlistan. Är det många som starkt förespråkar att midsommarmenyn ska vara densamma år efter år, eller har du bjudit ett gäng som gärna ger sina smaklökar nya upplevelser? Eller är kanske ett alternativ mittemellan vägen att gå, där matjessillen får samsas med beer can chicken? Sällskapet gör dagen!

2. Klassiskt med twist

Klassiska smaker på midsommarbordet som kan göras hur klassiska - eller innovativa som helst. I stället för att servera sillen direkt ur burken, gör en smarrig tårta med kavringsbotten, rom och rödlök. Sätt lite sting på potatissalladen eller smaksätt den med något överraskande som chorizo och avsluta det hela med en dessert på gurkgranité och dillglass.

3. Grillning - ett säkert kort

Plocka fram grillen på midsommarkvällen! Du kan göra det enkelt och hålla det till korv med bröd och hamburgare - favoriter hos liten som stor. Du kan också passa på att visa upp dina BBQ-skills med saftig beer can chicken, grilla en brieost och slänga på frukt till dessert.

En underskattad favorit är grillade marshmallows med choklad och kex. Här får gästerna själva vara delaktiga och visst är det mysigt att sitta runt den glödande kolen tillsammans!

4. Sätt stämningen

Är vädergudarna på vår sida finns inget mysigare än att duka långbord under trädkronorna i trädgården. Pynta med ljuslyktor och slingor och använd blommor och blad i dekorationerna. Det kan också vara en idé att investera i ett partytält för att kunna stanna ute även om regndropparna börjar falla. 

5. Fortsätt festligheterna dagen därpå

Det är inte ovanligt att det blir en del rester kvar från midsommarafton. Bjud in till brunch med allt från sill och färskpotatis till grillat och jordgubbstårta. Kanske till och med bättre än midsommarafton?