Karamellsås, recept
  • 30 min
  • Medelsvår

Karamellsås

Här är ett bra recept på god karamellsås. Vill man göra riktigt proffsig kolasås så karamelliserar man sockret innan grädden hälls i. Smaksätt med havssalt om du vill ha en salt karamellsås.

  • Ingredienser
  • 150 g Strösocker
  • 1 1/2 dl Vispgrädde

Tänkvärt

Välj en platta längst in på spisen och luta dig inte över kastrullen när du slår grädde över karamellen – det ångar och fräser.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

  1. Ta fram en stor tjockbottnad kastrull (ca 2 liter), metallvisp eller träslev samt termometer. Väg upp sockret. Mät upp grädde i en liten kastrull och låt den värmas på svag värme så att den blir ljummen eller något varmare. Ställ den stora kastrullen på plattan och vrid på medelhög värme. Strö ut ett tunt lager socker i botten.
  2. Vänta tills sockret har smält och fyll då genast på med nytt så att det täcker. Fortsätt så, strö på lite socker i taget tills allt är slut. Vrid kastrullen eller rör försiktigt med träslev, men undvik att röra upp socker på kanterna – det klumpar sig senare.
  3. Låt det smälta sockret karamelliseras till en härlig gyllenbrun ton, men var uppmärksam så att det inte bränns vid. När det har rätt färg; slå snabbt i grädden. Håll INTE ansiktet precis över kastrullen när du gör detta, för det kan skvätta och fräsa rejält. Rör ihop kolasåsen ordentligt och stick i termometern.
  4. Önskas en riktigt trögflytande kolasås; koka till 108°C. För mer rinnande sås lämplig för tex glass räcker det med 106°C. Låt kolasåsen svalna och förvara sedan i kylskåp. Värm gärna såsen innan servering om den ska ätas till glass.

Tips: Finns det förargliga små sockerklumpar i såsen? Värm den försiktigt och rör så att dessa smälter.

Relaterade artiklar