Hamburgerbröd, recept
 • 180 min
 • Medelsvår
 • Bakverk

Hamburgerbröd

Recept på perfekta, saftiga hamburgerbröd. Hittar man ett recept som utlovar hamburgerbröd utan dess like, så måste man ju bara prova. Och dessa bröd är verkligen makalöst goda och helt perfekta i konsistensen!

 • Ingredienser
 • 25 g smör
 • 30 g Vetemjöl special (eller Manitoba cream - proteinrikt mjöl)
 • 150 g mjölk (3 %)
 • 100 5 mjölk (3 %)
 • 10 g Jäst
 • 250 g Vetemjöl special (eller Manitoba cream - proteinrikt mjöl)
 • 20 g Strösocker
 • 5 g salt

Tänkvärt

Genom att grilla ytan ett par minuter på grill eller i grillpanna kan man få fram extra smak, då brödet karamelliseras.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

 1. Ta fram smöret, skär det i kuber och låt det bli rumstempererat. Värm 30g mjöl och 150g mjölk i en kastrull på medelvärme. Rör om hela tiden så att det inte bränner vid eller bildas klumpar i botten. Använd gärna termometer för att hålla koll på temperaturen. Vid ca 65 grader kommer blandningen att börja tjockna. 
 2. När den är som tapetklister och det blir ränder efter vispen är den färdig. Tillsätt resten av mjölken och låt svalna tills blandningen är fingervarm (37 grader, använd gärna termometer). Man kan även hjälpa till och sänka temperaturen snabbare med hjälp av vattenbad.
 3. Rör i jästen och blanda tills den löst sig, häll sedan över vätskan i en degbunke. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Arbeta degen tills allt har blandats ordentligt, låt den sedan vila 10 minuter.
 4. Kör 5 minuter till i degblandaren. Börja sedan tillsätta smöret bitvis och kör sedan vidare i ca 15 minuter tills degen är mjuk och elastisk. Låt degen vila i 10 minuter. Gör ett glutenprov för att se om den är färdig – man ska kunna dra ut degen som en hinna utan att den spricker. Är den inte tillräckligt elastisk; arbeta degen i 5-10 minuter till.
 5. Skrapa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och skär (dra inte, då slits glutentrådarna isär!) upp den i bitar som väger ca 65 gram styck. Rundriv bitarna och forma till släta bullar. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och tryck försiktigt till för att platta ut dem (till 6-7 cm i diameter). Täck över bakplåten med en bakduk och låt bröden jäsa till 9-10 cm i diameter och 3-4 cm höjd. Låt det ta tid! Ca 2 timmar.
 6. Sätt ugnen på 175 grader i god tid. Bröden ska inte penslas. Baka av dem långt ner i ugnen tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Ta sedan ut och låt svalna på ett galler under duk. Förpacka bröden i plastpåsar så fort de är svala nog. Lägg gärna 4 st i varje påse, vid sidan av varandra, så att de inte ligger på varandra och mosas. Låt bröden ligga i påsen minst två timmar innan du äter dem, gärna ännu längre tid.

Tips! Frys in bröd som du inte har tänkt äta samma dag så fort de kallnat, så håller de sig pinfärska. Om man tinar upp dem i en påse blir de nästan ännu bättre än innan frysningen.

Relaterade artiklar