Pumpamos, recept
  • 90 min
  • Medelsvår
  • Vegetariskt

Pumpamos

Här är ett enkelt recept på hur man kokar pumpa till mos. Pumpamos går utmärkt att frysa och det är smidigt att ha det färdigt när man behöver.

  • Ingredienser
  • 6-10 kg pumpa för matlagning

Tänkvärt

Låt dig inte skrämmas av pumpans vikt, för det blir inte så mycket kvar i slutänden. Av 4 kg pumpa blir det ca 1 kg färdigt pumpamos.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 0 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

  1. För att göra pumpamos gör du så här: Se till att få tag på en rejäl orange pumpa för matlagning, den får gärna väga 6-10 kg. Pumpan ska vara fast och fin och bör ej ha några mjuka fläckar på skalet, vilket kan vara tecken på invändig röta.
  2. Dela pumpan, gröp ur kärnor och tag bort det trådiga innanmätet. Dela i bitar och skär bort skalet. Grovhacka sedan i småbitar. Lägg i en kastrull och tillsätt någon deciliter vatten och en rejäl nypa salt. Låt koka under lock i ca 30 minuter eller tills pumpans kött är mjukt och börjar falla isär.
  3. Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt. Lägg tillbaka pumpan i kastrullen, använd stavmixer och mixa till ett mos. Passera för att få en slät massa. När moset har kallnat kan det förpackas i påsar och frysas. Ett tips är att använda hushållsvåg för att mäta upp, så att det blir ungefär lika mycket i varje påse.
Relaterade artiklar