Brioche, recept
 • 180 min
 • Svår
 • Bakverk

Brioche

Recept på brioche – gott franskt bröd med mycket smör. Skurna skivor som rostats i stekpanna är helt fantastiska att använda som botten till skagenröra.

 • Ingredienser
 • 400 g Vetemjöl
 • 240 g ägg
 • 240 g smör
 • 45 g strösocker
 • 20 g mjölk (3 %)
 • 13 g färsk jäst
 • 7 g salt

Tänkvärt

Håll alla ingredienser kalla, så skär sig inte degen. Receptet räcker till 2 stora limpor eller 24 portionsbröd.

Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

Dag 1

 1. Mät upp de torra ingredienserna och låt dem ligga i frysen i minst en timma innan du ska göra degen. Väg upp kallt smör och skär det i mindre bitar. Lägg in i kylskåpet igen. Väg upp ägg och mjölk, blanda i en bunke. Smula ner jästen i äggröran och tillsätt de frysta torrvarorna. Arbeta degen med maskin (assistent eller elvisp och degkrokar) på låg hastighet i 5 minuter.
 2. Öka hastigheten och arbeta degen i ytterligare 15 minuter. Ta sedan ur smöret ur kylskåpet och tillsätt detta, lite i taget. Arbeta på ganska hög hastighet tills du får en blank och smidig deg. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylskåp över natten, i 12-15 timmar.

Dag 2

 1. Smöra två 1,5-liters bakformar. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar (använd gärna hushållsvåg) och dela varje del i fyra delar. Forma till avlånga små avlånga bullar och lägg i den smorda formen. Alternativt; dela varje deg i tre delar och gör en fläta.
 2. Det är viktigt att arbeta snabbt, eftersom smöret smälter av kroppsvärmen och gör degen kladdig. Det kommer att se ganska futtigt ut, men degen kommer att öka rejält i volym sedan när den jäser. Pensla ovansidan med uppvispat ägg, men akta så att det inte rinner ägg ner i formen, för det gör att brödet fastnar och inte kan stiga ordentligt senare.
 3. För att få till en riktigt bra jäsning kan man bygga ett jässkåp av sin lätt uppvärmda med avstängda ugn, med en skål hett vatten i botten. Jäs till brödet har tredubblat sin storlek. En större limpa behöver jäsa i ca 1,5-2 timmar, småbröd i ca 45 minuter. Ta ut brödet ur ugnen när en liten stund återstår av jästiden.
 4. Värm ugnen till 190°C (200°C för små portionsbröd). Pensla brödet med ägg och ställ i ugnen. När brödet börjar få en skorpa och lite färg; stick i en ugnstermometer. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98°C. Om skorpan börjar få för mycket färg innan brödet blir klart; lägg över ett ark aluminiumfolie.
 5. Ta ut brödet och vänd genast upp det på galler. Låt svalna. Skiva limporna och frys in brödet så fort det har svalnat, om det inte ska ätas samma dag.

Tips: Vill man hellre baka små portionsbröd så räcker degen till ca 24 st. Korta då ner jästiden till ca 45 minuter. Grädda i 200°C i ca 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bullarna stå kvar några minuter i eftervärmen, innan de vänds upp och får svalna.

Relaterade artiklar